Abecední rejstřík: pep…
Hesla 1 - 17 z 17 nalezených
pepita
pepita, (někdy též pepito), látka charakteristická drobným kostičkovaným vzorem. Své jméno získala po španělské…
pepito
pepito [špan.], tkanina vlněná, bavlněná, lněná nebo hedvábná s károvým vzorem, nejčastěji černobílá. Vazba…
peplos
peplos [řec.], starořec. vlněný nebo plátěný svrchní oděv žen obdélného střihu, splývající v záhybech na zem,…
Pepper-Clark
Pepper-Clark [klá-] John *1935, nigerijský básník. Jeho básně (Poems . sbírka A Reed in the Tide -…
pepř
pepř [lat.], plod (bobule) popínavých trop. keřů rodu pepřovník, Piper, hl. pepřovníku černého, per nigrum.…
pepřinec
pepřinec, Peperomia - rod dvouděložných rostlin z čeledi pepřincovitých z řádu pepřovníkokvětých. Známo…
Pepřonosné pobřeží
Pepřonosné pobřeží, část záp. pobřeží Guinejského zálivu v Africe v Libérii mezi m. Monrovia a Harper, odkud…
pepřovník
pepřovník, Piper - rod dvouděložných rostlin z čeledi pepřovníkovitých. Je známo asi 650 druhů. Rostou v…
pepřovníkokvěté
pepřovníkokvěté, perales - řád dvouděložných rostlin; byliny, keře nebo liány. V listech, dřevě i plodech…
pepsin
pepsin [-ín, řec.], proteinasa, trávicí enzym vznikající v žaludeční sliznici. Urychluje první stupeň trávení…
pepsinogen
pepsinogen [-sí-], enzymově neakt. bílkovina žaludeční šťávy. Odštěpením části molekuly, za katalýzy pepsinem,…
peptidasy
peptidasy [-ty-áz-, řec.], skupiny enzymů, katalyzujících štěpení krátkých peptidů za vzniku aminokyselin.
peptidoglykany
peptidoglykany [-ty-], mureiny - složité struktury bakteriálních stěn, tvořené pravidelně navzájem propojenými peptidovými…
peptidy
peptidy [-ty-, řec.], org. látky obsahující aminokys. vázané tzv. peptidovou vazbou, -CO-NH-. Jsou převážně produkty…
Peptococcus
Peptococcus [-kok-], rod grampozitivních nepohyblivých anaerobních kokovitých bakterií z čeledi Peptococcaceae…
peptony
peptony [řec.], štěpné produkty bílkovtn.
Peptostreptococcus
Peptostreptococcus [-kok-], rod grampozitivních nepohyblivých anaerobních kokovitých bakterií z čeledi Peptococcaceae.…